100-vuotias linnunpönttö

100-vuotias linnunpönttö

Maarit halusi antaa hyvälle ystävälleen jotain unohtumatonta. Ystävällä oli parhaillaan unelmien taloprojekti Saimaan rannalla, johon sisältyi 40 kappaletta linnunpönttöjä samalle niemelle. Luontoa ja elämää omalle tontille! Maarit päätti toteuttaa osan unelmaa ja kysäisi minulta voisinko tehdä linnulle kodin. Lintukodossa pitäisi vain olla kasvot ja suussa piippu. Totesin tähän ykskantaan, että “Totta kai teen sellaisen!”

Siitäpä alkoikin sitten mukava pähkinä purtavaksi. En halunnut tehdä ihan vaan ihmistä etäisesti muistuttavaa yläasteen käsityötunnilta tuttua pönttömallia, vaan ihan oikeat kasvot. Tässä vaiheessa minussa heräsi sisäänrakennettu insinöörini, (jota varten kouluakin olen käynyt tohtoriksi asti) ja etsin ratkaisun modernin teknologian piiristä.

Ammattikorkeakoulu Saimiassa laboratorioesimies Mikko Ruotsalainen lupasi auttaa minua. Hänen avullaan skannasimme minun omat kasvot 3D-skannerilla. Mallin perusteella kävin jyrsimään ensin pienoismallin männystä, jonka jälkeen skaalasin mallin oikeaan kokoon. Oli aika alkaa veistämään Lappeenrannan keskustassa kasvanutta 100-vuotiasta tammea. Tammi oli kaadettu turvallisuussyistä vuonna 2008. Nyt se pääsi minun hoteisiin odottamaan arvokasta uutta elämää. Mielestäni juuri tämä kohde oli riittävän arvokas näin historialliselle ja arvokkaalle puulle.

Tammilankusta kaivautui esiin ensin nenä, sitten silmät ja hiljalleen myös korvat, kunnes koko kasvot ihmettelivät yllättyneenä maailmaa. Sorvasin vielä samasta tammesta lakin ja veistin Maaritin toivoman piipun. Yllättyneen piippu putoaa suusta.

Koko komeus oli valmis ottamaan vastaan uudet asukkaansa, ja se tuottaa nyt iloa Maaritin ystävälle Saimaan rannalla vuosia eteenpäin.

Luomus woodworks inspiroidu 100-vuotias linnunpönttö 3d
Luomus-inspiroidu-100-vuotias-linnunpönttö-2