Kaunista ergonomiaa säveltäjälle – tarjotin sänkyyn

Säveltäjän luomistyön mahdollistaja – taittuvajalkainen syliteline tietokoneelle

Irene halusi antaa miehelleen jotain kaunista, kestävää ja käytännöllistä syntymäpäivälahjaksi. Olihan Tommi täyttämässä 40-vuotta – pyöreitä vuosia siis.

Tommi säveltää iltaisin. Inspiroiva, mutta ei niin ergonominen paikka säveltämiseen on sänky. Hän istuu sängyssä selkä sängynpäätyä vasten tietokone sylissä keikkuen ja joskus kupillinen kahvia vieressä patjalla tai yöpöydällä. Kiivaimman luomisen kiimassa läppäri lämpenee, polvet hikoaa ja kahvikin kaatuu.

Kun Irene antoi minulle vapaat kädet ratkaista syntymäpäivälahjaongelma, tartuin juuri tuohon säveltämiseen. Koen vahvasti samaistuvani Tommin kokemaan luomisen kiimaan ja siihen harmitukseen, jonka inspiroituneen olotilan keskeyttäminen aiheuttaa. Juuri siksi halusin luoda Tommille ergonomiaa parantavan, kauniin ja inspiroivan työkalun hänen luomistyön keskeytyksettömään virtaukseen – siron sylitelineen tietokoneelle.

Aihioksi otin saarnen, jonka syykuvio on voimakas, mutta silti rauhallinen. Valkovahattuna saarni tuntuu ja näyttää hillityn ylelliseltä, mikä mielestäni sopii mitä parhaimmin inspiroimaan luomisen taikaa. Sormi suorastaan haluaa koskettaa pintaa.

Ergonomisesti pelkkä taso syliin ei mielestäni riittänyt, sillä se ehkäisee ainoastaan tietokoneen aiheuttaman jalkojen hikoilun, mutta edelleen työkalu jää keikkumaan polvien päälle. Halusinkin lähtökohtaisesti tukea sylitelinettä omilla jaloilla. Kun hahmottelin tarjotinta paperille, tajusin nopeasti, että jalallinen tietokoneteline on kömpelö säilyttää ja tulisi jäämään käyttämättä. Jalat piti saada alle taittuviksi, ilman ruuveja tai nauloja.

Muotoilullisesti hain siroa ja pelkistettyä, mutta silti ujuttaa mukaan aistit herättäviä yksityiskohtia. Kokonaisuutta hallitsee hyvin pelkistetty muoto, joka antaa täyden vallan saarnen syykuviolle. Syykuvio virtaa läpi koko pinnan jalasta jalkaan katkeamattomana purona. Kädet etsiytyvät helposti tunnustelemaan taitosten pyöristysten  vahvaa syykuviota ja kevennettyä saumaa.

Tietokonetelineen kulmissa olevat samasta puusta veistetyt saranat kutsuvat katseen seuraamaan laidan siroa linjaa, jonka alta paljastuu käsin veistetyt kevennykset. Loivenevana kaarena kevennys häivyttää telineeseen rakennetun vahvuuden ja huijaa katsojaansa sirouteen. Saranat itsessään ovat kauniita insinöörityön taidonnäytteitä luotuna lämpimään puuhun. Sirosta muodosta huolimatta saranan vahvuuden  kavaltaa alumiininen tapin pää, joka hohtaa hienokseltaan läppäritelineen kyljestä. Tarjottimen jalat pyörähtävät alumiinin ympäri tason alta ja takaisin.

Kun jalat ovat taitettuina sylitelineen alle, sängylle muodostuu tukeva taso, jonka päältä voi tarjoilla yhteisen aamiaisen rakkaalleen.

Tämä tietokonetelineeksi rakennettu huonekalu osoittautui monikäyttöiseksi sisutukselliseksi elementiksi, jonka sielussa kiteytyy Luomuksen filosofian ydin kauneimmillaan. Haluaisitko sinäkin kauneutta ja käytännöllisyyttä elämääsi? Katso lisää Luomus-kaupasta.