Tolkku – Kauhallinen mielenrauhaa

Meditatiivinen kauha

Hanna halusi Luomukselta kauhan tai oikeastaan kapustan leivontaan, koska valmiiksi käteen sopivaa ei ollut löytynyt. Minun taas teki mieleni tehdä kauhasta kaunis, eikä Hanna pistänyt ajatukselle yhtään vastaan.

Mielessäni oli pyörinyt kauan kolmio. Sellainen hieman pullistunut kolmio. Olin halunnut tuoda sen muodon johonkin jo pitkään. Ensimmäisiä hahmotelmia kauhasta piirtäessäni huomasin kynän kärjen jättävän juuri tämän muodon paperille. Selkeälinjainen, skandinaavinen ja ergonominen.

Oli aika aloittaa kaivamaan kauan aikaa sitten sahaamastani koivulankusta visioni mukaista kauhaa esiin. Karkea muotoilu vannesahalla ja sitten etsimään kolmiota terävällä kavahöylällä. Ah sitä tunnetta, kun lämmin ja lähes läpikuultava kiehkuraksi käännetty koivulastu hipoo sormia pudotessaan höylästä.  Se työ tuotti suunnatonta rauhan tunnetta. Käänsin lisää lastua. Vaihdoin höylän kourutalttaan ja aloin kaivamaan lusikkaa. Ai että terävä työkalu osaakin tuottaa sepälle suurta mielihyvää!

Kauhan kuppiosaa vuoliessani aloin suorastaan rakastua kourutaltan jättämään aaltoilevaan ja orgaaniseen pintaan. Pinta oli muulle muodolle kuin aamun sarastus päivälle. Juuri sopivasti rosoisuutta kontrastiksi muuten niin hienostuneelle muodolle. Aivan kuin tyynen kesäillan kevyt tuulenvire muuten peilikirkkaalla Saimaan rannalla. Samalla huomasin, miten mieleni oli etsiytynyt kuin itsestään samanlaiseen tilaan.

Lopullisen silauksen kauhalle antoi Nostalgia unikkoöljy, joka päästää puun luonteen valloilleen.

Kauhasta muodostui kaunis ja käteen istuva kokonaisuus, jolla kruunaa kattauksen kuin kattauksen.

Koska kauhan valmistaminen oli niin meditatiivista ja mielen vapauttavaa puuhaa, päätin tehdä toisen ja kolmannenkin kauhan. Itse asiassa aloitin perinteen ja teen kauhan aina, kun mieleni etsii jotain. Tällöin mieleni rauhoittuu luomaan jotain suurempaa. Siksi kauhan nimeksi muodostui Tolkku.

Tämä kapusta on niin kaunis, että haluaisin jättää tämän käytön jälkeen vitriiniin näytille!

-Hanna

Haluan myös, että sinä pääset osalliseksi tästä tyvenestä mielestä. Siksi paketoin kauhan kauniiseen koivuiseen laatikkoon ja se on nyt sinun saatavillasi. Katso lisää Luomus-kaupasta.

Tolkku - kauhoja valmistumassa